(5S) چیست؟

مجموعه فعالیتهایی است که در قالب یک نظام فرهنگی- مدیریتی صورت می گیرد و بر ایجاد و حفظ محیطی سامان یافته ، مرتب، پاکیزه، زیبا و دلپذیر، استاندارد و با انظباط برای کار تأکید می ورزد.

۱– سوا کردن و دور کردن غیر ضروری ها(خانه تکانی)            cleaning upSortng out سئی ری Seiri

۲- سامان دادن و مرتب کردن             Systematic Arrangement- Keep in good order    سئی تُ Sitio

۳- سپیدی و پاکیز گی                                                           Clean Sweeping – Keep سئی سُ Seiso

۴- سعی در حفظ مطلوب                                                              Standardizing سئی کِتسو Seketsu

۵- سازمان یافتگی و انظباط                                 Self discipline  Discipline شیتسوکه Shitsuke

۱- سوا کردن و دور کردن غیر ضروری ها :

از دیدگاه ۵s ساماندهی(سوا کردن) به معنای تشخیص ضروری از غیر ضروری است. ساماندهی یعنی قرار دادن اشیا در محل های صحیح و حل کردن مشکلات در سر منشاء آنهاست. در میان اصول ۵s ساماندهی از بالاترین اولویت برخوردار است.

نکات اساسی در سوا کردن و دور کردن غیر ضروری ها :

بررسی های فوق صورت گیرد.

۱ – آیا هیچ غیر ضروری را می بینید که محل کار شما را شلوغ کرده باشد.

۲-آیا کابل یا لوله غیر ضروری است که به حال خود رها شده باشد.

۳- آیا ابزار و یا موادی در کف زمین رها شده اند.

۴- آیا اقلام غیر ضروری دسته بندی شده اند.

۵- آیا تمامی ابزارها بطور صحیح دسته بندی شده اند.

۲-نظم و ترتیب:

نظم وترتیب(مرتب کردن) یعنی قرار دادن اشیا در مکانهای مناسب یا به ترتیب مطلوب وبه نحوی که بتوان از آنها به بهترین وجه استفاده کرد . نظم وترتیب راهی است برای یافتن و به کار بردن اشیای مورد نیاز بدون انجام جستجوهای بیهوده اولین قدم برای برقراری نظم وترتیب در یک کارخانه تعیین محل گذرگاهها و محل قرار گرفتن اشیاست.

نکات اساسی در سامان دادن و مرتب کردن:

۱-وضعیت حال را بررسی کنیم.

۲- تصمیم گرفتن مبنی بر اینکه وسایل را کجا نگهداری کنیم.

۳- نحوه نگهداری قطعات بطوری که بر کیفیت آنها اثر نگذارد.

۴- پایبند بودن به قواعد برای مثال اگر وسایل خاصی سر جای خود نیست آیا کسی آنرا برداشته است.

۳- سپیدی و پاکیزگی:

پاکیزه سازی از دیدگاه ۵s عبارت است: دور ریختن زوائد وپاکیزه کردن اشیاء از آلودگی ها و مواد خارجی.

پاکیزه سازی از دیدگاه ۵s نوعی بازرسی است.

هدف از پاکیزه سازی:

الف- دستیابی به میزان مطلوبی از پاکیزگی

ب- حذف کامل آلودگیها

ج- شناسایی مشکلات جزئی از طریق بازبینی.

نکات اساسی در پاکیزکی:

  • بازرسی تمام محوطه کارخانه به منظور پیدا کردن منبع گردوغباراعم از کف زمینها- خطو ط نیرو
  • نظارت و نظافت هر یک از افراد، از وسایلی که با آنها سرو کار دارند.
  • بازدید و نظارت و نظافت دستگاهها تا عاری از عیب و نقص و یا نشتی باشند.

۴- استاندارد کردن(سعی در حفظ مطلوب):

استاندارد سازی از دیدگاه ۵s عبارت از روشی برای حفظ نتایج حاصل از ساماندهی، نظم وترتیب و پاکیزگی است.

یکی از بخش های مهم این روش توسعه نظام صریح و روشنی است که بتوان به آسانی به عیب و نقص دستگاهها پی برد.

نکات اساسی در استاندارد سازی:

۱- تشخیص دادن نقص کار دستگاهها:

الف- مهمترین نکات را بررسی کنیم.ب- چه چیزی نقص به حساب می آید.ج- آیا می توان یک نقص را تشخیص داد. د- از چه وسایلی باید استفاده کرد.ر- چه نوع اقدامات مورد نیاز باید انجام داد.

۲- مشاهده کردن :

الف- استفاده کردن از برچسب و علائم  مشخص کردن محدودیت(اسفاده از گیجهای مناسب- بستن پیچ و مهره ها به طوری که به راحتی به چشم بیاید)ب- افزایش میدان دید (استفاده از پوشش شفاف برای دیدن کار دستگاه در هر وضعیت

۳- نکاتی برای محل کار(بررسی در مورد محل کار):

الف- آیا لباس کثیف و نا مناسب بر تن دارید.ب-آیا مشکل سرو صدا دارید.ج- آیا مشکل گرما و سرما دارید.د-آیا سقف محل کار چکه می کند. ر- محل مناسبی برای غذا خوردن دارید.

۵- آموزش و انظباط:

انضباط در معنای عام عبارت از آموزش وتوانایی بر انجام وظیفه است.

از دیدگاه ۵s انضباط به معنی: الف-  ایجاد یا برخورداری از توانایی لازم برای انجام امور به شیوه مطلوب. ب-  عادت به انجام هر کار به نحو صحیح(پرورش دادن افراد به یادگیری صحیح). ج- راهی برای تغییر عادتهاست.

بطور کلی می توان گفت انضباط فرآیندی حاصل ازآموزش و تکرار وتمرین است.

نکات اساسی در مورد انظباط:

  • آیا یک برنامه بازدید روزانه دارید۲٫- آیا لباس مناسبی برتن دارید.۳- آیا کلاه مناسبی داریدو اسم تان روی آن نوشته شده است.۴- آیا گزارشات ،دستور کارها صحیح و به موقع انجام می گیرد.